Mijn computer is traag – deze tips gaan jou zeker helpen!

een computer sneller makenMijn computer is traag! Dit is iets wat je vaak om je heen hoort en zorgt voor veel irritatie. Maar dat is echt niet nodig, er zijn genoeg dingen wat je kunt doen om dit probleem op te lossen. In dit artikel ga ik jou helpen om de computer weer sneller te maken en leg ik jou uit wat de oorzaken kunnen zijn van een langzame computer.

Wel is belangrijk dat je realistisch bent. Je kunt niet verwachten van een computer die 6 tot 10 jaar oud is, dat deze weer de snelheid van een nieuwe computer krijgt. Maar is de computer langzaam geworden met een oorzaak, dan gaan we deze samen opsporen en verhelpen.

Waarom is mijn computer traag?

Om snelheidsproblemen op jou computer op te lossen is het goed om te weten waardoor deze veroorzaakt kunnen worden. Zo kun je namelijk bepaalde situaties herkennen en verklaren waarom de computer trager reageert. Je moet echter niet willen om alle vertragingen van de computer te verklaren, soms heeft een computer wat meer tijd nodig doordat er teveel processen informatie opvragen. 

Echter wanneer je meer moet wachten dan dat je daadwerkelijk de computer kunt gebruiken is het goed om te onderzoeken waardoor dit door veroorzaakt word.

Ouderdom van de computer

Zoals ik hierboven ook al had aangegeven is een computer die 6 tot 10 jaar oud is vaak niet meer de snelste. Daarvoor hoef je geen computer expert te zijn, net zoals dat je bij een auto van 10 jaar meestal ook meer onderhoud nodig hebt. Toch gaan de computers van de laatste tijd wel langer mee als dat ze dat 10 jaar geleden deden, dit heeft uiteraard met de ontwikkeling van de onderdelen te maken.

Heb je last van een trage computer, ga dan eerst eens de leeftijd van de computer na. Wellicht is de computer simpelweg aan vervanging toe en heeft het steken van tijd en eventueel geld in de huidige computer niet heel veel meerwaarde.  

een oude computer

Slijtage van de HDD schijf

De harde schijf is het component waar al jou data op staat, zowel de documenten en de foto’s als de programma’s en het besturingssysteem.

Wanneer er nog een traditionele HDD harde schijf in de computer zit in plaats van een SSD schijf heb je grote kans dat deze door ouderdom traag is geworden. In een HDD schijf zitten namelijk draaiende onderdelen en de sectoren op de schijf kunnen beschadigd raken. Hierdoor kan de schijf niet altijd even snel bij de data die opgevraagd word en ervaar je vertraging. 

Als je niet zeker weet of jou computer een SSD schijf heeft kun je de speccy tool gebruiken om alle specificaties van jou computer op te vragen. Bij opslag zie je dan meer informatie over jou harde schijf/schijven. Als je een SSD schijf hebt hoef jij je wat minder druk te maken over traagheid of beschadigde sectoren. 

Veel leveranciers van harde schijven hebben wel een test tool om te kijken of de gezondheid van de harde schijf nog goed is. Je kunt ook de HDTune tool gebruiken, deze test jou harde schijf op beschadigde sectoren.

“Rotzooi” op de computer

Wie kent het niet? Toolbars die ongevraagd geïnstalleerd worden of spontane pop-ups over virus meldingen die op jou scherm verschijnen. Allemaal voorbeelden van software/spyware op jou computer waardoor deze minder goed functioneert. 

Vaak heb jij zelf niet eens in de gaten dat deze software op jou systeem staat, maar doordat deze “rotzooi” wel processen op de achtergrond uitvoert zal jou computer trager functioneren.  Wees daarom altijd voorzichtig als je software installeert en kijk of er niet stiekem vinkjes aan staan om bepaalde “rotzooi” mee te installeren.

Processen die vast lopen

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat er een proces/programma vast loopt in Windows, hierdoor kan de computer erg traag aanvoelen of zelfs vast lopen. Dit is niet gelijk reden tot paniek, echter wanneer dit regelmatig voorkomt is het verstandig om uit te zoeken waardoor dit veroorzaakt word.

een vastgelopen proces

Volgelopen harde schijf

Een andere oorzaak van vertraging is teveel data op de harde schijf, hierdoor kan het systeem de data die opgevraagd word niet snel benaderen. Je kunt dit het beste vergelijken met een bibliotheek, hoe groter de bibliotheek is hoe langer het duurt voor je een boek hebt gevonden. 

Een trage computer sneller maken

Jou computer is traag en dit wil je graag oplossen. Er zijn verschillende oplossingen en mogelijkheden die je kunt toepassen om jou computer weer sneller te maken. Het is echter geen garantie dat jou computer hierdoor weer beter functioneert. Soms is het gewoon nodig om jou computer te upgraden of zelfs een nieuwe computer aan te schaffen.

CCleaner uitvoeren op jou computer

Een goed begin om jou computer op te schonen is om het programma CCleaner over jou computer laten scannen. Dit programma kijkt waar de computer opgeschoond kan worden en voert dat vervolgens ook voor jou uit. Ook heb je de mogelijkheid om jou register te scannen op fouten en deze herstelt CCleaner vervolgens. Het register is de bibliotheek van jou besturingssysteem, hierin staat werkelijk alles wat het besturingssysteem nodig heeft om juist te functioneren.

CCleaner schoont dus jou computer op en herstelt ook nog eens de fouten die in het register worden gevonden, een goed begin zou ik zeggen. 

De opstartlijst opschonen

In Windows heb je een lijst met programma’s/toepassingen die het besturingssysteem opstart tijdens haar eigen opstartproces. Deze lijst word automatisch gevuld wanneer er programma’s geïnstalleerd worden op jou computer. Maar in deze lijst kun je programma’s uitschakelen om opgestart te worden, zo zal het opstart proces van jou computer ingekort worden.

Wees niet bang, als je de programma’s uitschakelt om opgestart te worden kun je ze nog wel gewoon gebruiken en handmatig starten. Ze worden dan echter niet meer automatisch opgestart tijdens de opstart procedure van de computer. 

Om in deze lijst te komen klik je links onderin op de start toets van Windows en type je “taakbeheer” in. Je kunt nu een enter geven of het icoontje van taakbeheer aanklikken dat tevoorschijn is gekomen. Je krijgt dan vervolgens een nieuw venster waar je op het tabblad “opstarten” klikt.

Nu heb jij de lijst voor je welke programma’s Windows mee start tijdens haar opstart procedure. Wanneer jij met je rechtermuisknop klikt op 1 van de programma’s kun je kiezen voor uitschakelen. Als er programma’s tussen staan die je wel automatisch opgestart wilt zien dan laat je deze ingeschakeld. 

de opstartlijst opschonen

Taakplanner opschonen

Ook in de taakplanner van Windows komen automatisch taken bij die op bepaalde momenten uitgevoerd worden, deze kunnen jou computer ook vertragen. Het is daarom goed om deze lijst af en toe op te schonen, vaak heb je namelijk helemaal geen geplande taken nodig. 

Om de taakplanner op te schonen klik je links onderin weer op de start toets van Windows en type je “taakplanner” in. Klik op het icoontje van taakplanner dat tevoorschijn is gekomen of geef een enter. Je komt nu in een nieuw venster terecht waar je de geplande taken van de computer kunt zien. 

Klik in het venster van de Taakplanner op “Task scheduler-bibliotheek” en verwijder de taken die rechts in het scherm verschijnen. Mocht je er zelf handmatig taken in hebben gezet die je liever niet verwijderd dan laat je deze uiteraard staan, maar dat is in 99% van de gebruikers niet het geval.

Computer scannen op malware

Een andere vertragende factor op jou computer kan malware zijn, dit zijn kwaadaardige programma’s of code’s die slecht zijn voor jou systeem. Het is daarom goed om af en toe te scannen op malware zodat je jou computer vrij houd van malware. 

Een goed programma om te gebruiken voor het scannen op malware is malwarebytes, dit programma is makkelijk te gebruiken en verwijderd bijna alle malware van jou computer. Het is wel belangrijk om dit programma eerst te updaten alvorens je het gaat gebruiken. Zo weet je zeker dat het programma de nieuwste definities van alle malware heeft opgehaald.

een computer scannen op malware

Programma’s verwijderen

Ook belangrijk is om programma’s te verwijderen die je niet meer gebruikt, zo hou jij jou computer mooi schoon. En nemen de programma’s ook geen ruimte meer in op jou harde schijf. Om bij de lijst van geïnstalleerde programma’s te komen klik je links onderin op de start toets van Windows en type je “configuratiescherm”. Klik vervolgens op het icoontje van configuratiescherm dat tevoorschijn is gekomen of geef een enter.

In het nieuwe scherm dat je voor je krijgt klik je op “programma’s verwijderen” of “programma’s en onderdelen”, dit is afhankelijk van de weergave van jou configuratiescherm. In het volgende menu zie je de geïnstalleerde programma’s staan en kun je de programma’s die je niet meer gebruikt verwijderen.

Computer opnieuw installeren

Als opschoon acties niet hebben geholpen voor het versnellen van jou computer kun je overwegen om de computer eens opnieuw te installeren. Dit is echter wel wat lastiger dan bovenstaande stappen en is niet voor iedereen weg gelegd. Maar vaak ken je wel iemand uit jou kennis kring die wellicht wat meer kennis hiervan heeft en jou hiermee kan helpen. 

Wanneer je jou computer opnieuw installeert begin je helemaal met een schone lei. Jij gooit jou computer dan volledig leeg en installeert het besturingssysteem en de programma’s weer opnieuw. Denk er wel aan om een goede back-up te maken van jou bestanden zodat jij geen data verliest, deze zullen namelijk ook worden gewist.

Installeren van een SSD schijf

Soms is het uitvoeren van de bovenstaande oplossingen niet genoeg en blijft jou computer heel erg traag. Je kunt dan kijken of jou computer nog een HDD schijf heeft, dan is het namelijk een goed idee om deze te vervangen voor een SSD schijf. Jij zult jou computer niet weer herkennen na het installeren van een SSD schijf, deze is namelijk velen malen sneller als een HDD schijf.

Vraag jezelf wel altijd af of de computer het nog waard is om te upgraden met een SSD schijf, nieuwe computers zijn tegenwoordig namelijk altijd uitgerust met een SSD schijf.