Advies bij het kopen van een computer? Met deze tips koop jij altijd de juiste computer

man wil computer kopenAdvies bij het kopen van een computer? Het kopen van een nieuwe computer kan al snel aanvoelen als een lastige opgave. Waar moet je op letten als je een nieuwe computer koopt en welke computer past nu het beste bij mijn wensen? Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer omdat er zoveel aanbod is.

Maar geen paniek, in het volgende artikel help ik jou bij het kiezen van de juiste computer zodat je geen miskoop doet of teveel betaald voor een computer waarvan je maar 20% van de capaciteit gebruikt.

Wanneer moet je een nieuwe computer aanschaffen?

Er is natuurlijk niet een vaste regel die aangeeft wanneer je een nieuwe computer zou moeten aanschaffen. Dit gebeurd vaak op gevoel en wanneer een gebruiker zich stoort aan de huidige computer. Wel zijn er een aantal factoren die je als richtlijn kunt gebruiken om te bepalen of jou computer aan vervanging toe is.

Langzaam opstarten van de computer of programma’s

Een goede indicator dat een computer aan vervanging toe is, is uiteraard wanneer hij langzaam word. Dit merk je vooral bij het opstarten van de computer of wanneer je programma’s opstart. Je moet echter zelf bepalen of de snelheid van de computer een storende factor voor jou is.

Leeftijd van de computer

Vaak gaan de leeftijd van de computer samen met het trager worden van het computer systeem. Het is echter niet gezegd dat een computer die 5 jaar oud is ook traag word, vooral met de huidige nieuwe computer systeem blijven ze langer snel. Maar wat je basis regel zou kunnen aanhouden is dat een computer gemiddeld 4 tot 6 jaar mee gaat. Dit is natuurlijk wel afhankelijk of een computer niet defect raakt en hoe er met de computer om word gegaan. 

Welke computer past bij mij?

Voor je een nieuwe computer gaat kopen is het belangrijk dat jij voor jezelf vast stelt waar je de nieuwe computer voor wilt gaan gebruiken en welk type computer je wilt. Wat ik daarmee bedoel is dat je nadenkt of je bijvoorbeeld games wilt kunnen spelen op jou nieuwe computer of dat basis functies zoals word/excel/outlook/powerpoint en internet voldoende zijn.

welke computer past bij mij

Voor een basis computer heb je namelijk een veel minder krachtige computer nodig als wanneer je ook games wilt kunnen spelen of video/foto bewerking wilt kunnen uitvoeren. Het is namelijk jammer als je voor een game computer betaald en alleen maar de basis functies gebruikt. Want de snelheid in basis functies merk je tegenwoordig bijna geen verschil meer tussen een basis computer en een game computer. 

De meest voorkomende doeleinden voor een computer zijn de volgende:

  • Basis gebruik – hiermee kun je prima uit de voeten met een basis computer.
  • Gamen – Hier heb je een wat zwaardere computer nodig waar vooral de videokaart / geheugen / processor en harde schijf belangrijke onderdelen zijn voor het bepalen hoe soepel een spel loopt. Uiteraard is het wel afhankelijk welke spellen je wilt kunnen spelen.
  • Foto/Video bewerking – Dit soort bewerkingen is minder zwaar als het spelen van games, toch heb je wel een wat betere videokaart nodig als die uit een basis computer. 
  • 3D bewerking/rendering – Hierbij moet je eraan denken dat je programma’s zoals Autocad en Solidworks wilt kunnen draaien. Hiervoor heb je een zware computer nodig waarbij vooral de processor en videokaart een belangrijk onderdeel zijn. Je hebt zelfs speciale computers en videokaarten die gespecialiseerd zijn voor dit soort bewerkingen.

Welk type computers zijn er?

Zoals ik hierboven al aangaf is het ook verstandig om van te voren na te denken over het type computer dat je wilt zodat je gericht kunt zoeken naar een nieuwe computer die past bij jou wensen.  Wat ik bedoel met “type computer” is dat je verschillende soorten en maten van computer kunt krijgen. Hieronder een lijst van de meest voorkomende type computers.

  • Desktop tower – Dit is de computer die de meeste mensen kennen, deze staat vaak onder je tafel.
  • Small Form Factor (SFF) – Dit is een dunnere variant van de Desktop tower en kan geplaatst worden onder de monitor
  • Mini pc – Dit is een nog kleinere variant van de SFF computer en kan naast de monitor geplaatst worden of zelfs achter de monitor gemonteerd worden.
  • All-in-One – Dit is een monitor en computer in 1, voordeel hiervan is dat je minder bekabeling nodig hebt en ook geen extra computer kast in jou kantoor/woonruimte hebt staan. 

 

Welke computer moet ik kopen?

Nu jij weet welke verschillende soorten computers er zijn kun je op zoek gaan naar de computer die het beste bij jou wensen past. Maar op welke specificaties moet je nu letten? Er staat namelijk zoveel informatie bij een computer, wat definieert nou een basis computer en een gaming computer?

In grote lijnen kan ik jou aangeven op welke specificaties je zou moeten letten voor elk soort computer, maar voor sommige onderdelen is het erg afhankelijk welke software jij ermee zou willen draaien. Onderstaande specificaties zijn in globale lijnen waar je naar zou moeten kijken.

een toetsenbord bij een computer

Basis Computer
Processor: Intel Core I3
Werkgeheugen: 4GB 
Harde schijf: SSD Schijf
Videokaart: n.v.t, elke videokaart is goed genoeg.

Gaming Computer
Processor: Intel Core I5 of hoger
Werkgeheugen: 8GB of meer
Harde schijf: SSD Schijf, ik adviseer minimaal 500GB qua grootte.
Videokaart: Een goede videokaart is vereist voor een gaming computer, onderin dit hoofdstuk zal ik een link zetten voor een site waar je alle goede videokaarten kunt vergelijken qua prestaties en prijs.

Foto/Video bewerking
Processor: Intel Core I3
Werkgeheugen: 4GB of meer
Harde schijf: SSD Schijf, eventueel met een HDD schijf als extra opslag voor je foto’s en video’s
Videokaart: een iets zwaardere videokaart als de basis computer adviseer ik hier, dus geen standaard intel graphics maar een Nvidia videokaart. 

3D bewerking/rendering
Processor: Intel Core I5, liefst een Intel Core I7
Werkgeheugen: 16GB of meer
Harde schijf: SSD schijf, eventueel met een HDD schijf als extra opslag voor je tekeningen.
Videokaart: Voor 3D bewerking adviseer ik de Nvidia Quadro series, deze zijn speciaal ontwikkelt voor dit type toepassingen.

Zoals hierboven beloofd kun je via de volgende link de videokaarten vergelijken, deze resultaten worden elke keer geupdate.

Klik hier voor een vergelijking van videokaarten!

Een nieuwe computer kopen, waar moet je op letten?

Als het goed is heb je nu een goed beeld wat voor soort computer je zou willen aanschaffen en wat je met jou computer wilt kunnen uitvoeren. Maar waar moet je nou op letten als je op zoek gaat naar jou perfecte computer zodat je geen miskoop doet? Met de volgende tips weet je zeker dat je de juiste computer voor jou aanschaft.

Kijk afbeeldingen of filmpjes van de computer

Heb je een computer gevonden die alle specificaties van jou gewenste computer heeft, zorg dan dat je ook foto’s en video’s van deze computer bekijkt. Bij veel mensen komt de computer op of onder het bureau te staan, dan wil je waarschijnlijk geen lelijke kast hebben. Veel mensen zetten video’s op YouTube waarin ze het product uitpakken, zo krijg je een eerlijk beeld hoe de computer er uit ziet.

Controleer de opslagcapaciteit

Zorg dat je gekeken hebt naar de grootte van de harde schijf, het is vervelend als je te weinig opslag capaciteit hebt en dus jou harde schijf telkens vol loopt. Bedenk dus wat je met de computer wilt gaan doen en hoeveel opslag capaciteit je hier ongeveer voor nodig zou hebben. 

een harde schijf

Controleer de webshop

Vaak kopen mensen niet meer bij een daadwerkelijke winkel maar bestellen ze de producten via een webshop, zoals bijvoorbeeld bol.com. Nou is bol.com een hele grote webshop die bekend is bij iedereen, maar soms kom je bij een webshop terecht die wat minder bekend is. Zorg dan dat je eerst nagaat of deze webshop goede reviews heeft en dus te vertrouwen is.

Refurbished computer?

Soms kom je prijzen tegen die haast te mooi om waar te zijn, meestal is dat ook zo. In veel gevallen gaat het dan om een refurbished computer. Dit zijn computers die al eens verkocht zijn maar om één of andere reden weer retour zijn gekomen. Deze worden dan nagekeken en weer gebruiksklaar gemaakt en als refurbished computers verkocht.

Veel mensen willen dit niet en hebben liever een nieuwe computer. Maar als jij hier minder moeite mee hebt kun je voor veel minder geld een goede computer aanschaffen. Want de computers zijn vaak niet ouder als een jaar. 

Lees reviews

De meest waardevolle en belangrijke tip die ik je wil mee geven is het lezen van reviews over jou aan te schaffen product. Lees wat andere mensen die dit product al hebben aangeschaft schrijven over de kwaliteit en prestaties van de computer. Een goede website voor het lezen van reviews over producten is tweakers.net

Stop niet gelijk met lezen na 1 slechte review aangezien er altijd mensen tussen zitten waarvoor het nooit goed genoeg is. Lees zoveel mogelijk reviews en je zult de vaste patronen vinden wat mensen over dit product schrijven. Zo kun jij voor jezelf beslissen of de voordelen opwegen tegen eventuele nadelen.