Computer maakt lawaai? Dan gaat deze informatie jou 100% helpen

computer maakt lawaaiJou computer maakt lawaai? Daar ga ik tenminste van uit als je op dit artikel terecht bent gekomen. Dit kan erg vervelend zijn als je lekker op de computer aan het werk bent.

Dat jou computer lawaai maakt kan verschillende oorzaken hebben en soms is het belangrijk om dit te verhelpen om schade te voorkomen. Maar soms kan het ook geen kwaad en is de oorzaak makkelijk te verhelpen.

In het volgende artikel gaan wij samen kijken wat de verschillende oorzaken kunnen zijn. Ook ga ik jou laten zien wat je eraan kunt doen om het probleem te verhelpen. Wees echter wel realistisch en vervang geen onderdelen in een computer die al 7 tot 10 jaar oud is. Dat is jammer van jou geld en dat kun je beter gebruiken voor een nieuwe computer.

waarom maakt mijn computer zoveel lawaai?

Voordat we kunnen gaan kijken naar een oplossing van het probleem is het goed om te weten waar het lawaai door veroorzaakt word. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende oorzaken van een computer die lawaai maakt.

Warmte van de computer

Een van de meest voorkomende oorzaak van een computer die lawaai maakt is warmte in de computer. Als een computer namelijk bepaalde temperaturen bereikt stuurt de computer zijn ventilatoren aan om harder te gaan blazen. Dit zorgt uiteraard voor meer lawaai in de computer.

Je kunt de temperaturen van de verschillende onderdelen in jou computer in de gaten houden met het programma openhardwaremonitor. Zo kun jij in de gaten houden of de temperatuur stijgt wanneer je bepaalde software opstart.

Dat zou dan kunnen betekenen dat jou computer niet geschikt is voor deze software en daardoor extra hard moet werken en te warm word. Wel belangrijk dat je kijkt welk onderdeel te warm word, zo weet je waar het probleem ligt.

Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat jou computer vol stof zit en simpelweg een keer schoon geblazen moet worden. Wanneer er in de computer teveel stof zit kan de computer namelijk niet goed koelen.

Defecte ventilatoren of voeding

Een andere oorzaak voor een computer die lawaai maakt is een defecte ventilator, koeler of voeding. Als er bijvoorbeeld een lager in een ventilator defect is hoor je een tikkend geluid als deze rond draait.

Ook kan het zijn dat de voeding van de computer defect is, je hebt dan kans dat deze meer lawaai produceert. Je kunt vaak wel goed horen welk onderdeel het lawaai produceert. Maak de computer kast even los en luister goed welk onderdeel het lawaai produceert en waarom.

De ventilatoren, koelers en de voeding van een computer zijn tegen lage kosten makkelijk te vervangen. Het is dus zeker niet nodig om een nieuwe computer aan te schaffen wanneer er bijvoorbeeld een ventilator defect is.

Andere oorzaken voor een computer die lawaai maakt

Bovenstaande 2 oorzaken zijn de meest voorkomende oorzaken van een computer die lawaai maakt. Toch zijn er nog wel een aantal andere punten waar je naar kunt kijken mochten bovenstaande oorzaken niet aan de orde zijn.

Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld een kabeltje in de computer tussen de ventilator is geraakt. Dit zorgt vaak voor een ratelend geluid en kan er zelfs voor zorgen dat de ventilator helemaal niet rond draait. Maak de computer kap voorzichtig los en zorg dat de ventilator weer vrij kan rond draaien.

Ook kan het voorkomen dat de computer vibreert en dus ook lawaai produceert. Reden hiervan kan zijn dat de kappen van de computer niet goed zijn vast gemaakt of dat de computer niet op een stevige ondergrond staat.

Computer stofvrij maken

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan stof er ook voor zorgen dat een computer lawaai maakt. Stof kan ervoor zorgen dat ventilatoren niet goed rond draaien of dat de computer niet goed gekoeld kan worden en daardoor de koelers/ventilatoren harder moeten blazen.

Ook een computer die langzaam is kan beter functioneren na het stofvrij maken van de computer.

Het is daarom verstandig om 1 tot 2 keer per jaar jou computer af te koppelen en de computer stofvrij te maken. Dit kun je op 2 manieren doen, namelijk met een stofzuiger of met lucht door bijvoorbeeld een compressor.

Zorg er altijd voor dat je een anti statisch matje gebruikt zodat je de computer niet beschadigd.

een computer stofvrij maken

Computer stofvrij maken met lucht

De beste manier om een computer stofvrij te maken is met lucht. Dit kan doormiddel van een compressor of een busje met lucht. Echter is het wel belangrijk dat je controleert dat er geen vocht mee komt als je gebruik maakt van een compressor. Zoals je wellicht al wel weet is vocht erg schadelijk voor een elektronisch apparaat.

Belangrijk bij het uitblazen van een computer is dat je de ventilatoren vast houd zodat deze niet rond kunnen draaien. Je hebt namelijk kans dat de lagers kapot gaan als je dat niet doet doordat ze dan te hard gaan rond draaien.

De plekken die je extra goed moet uitblazen zijn de voeding, processorkoeler en ventilatoren. Hier gaat vaak het meeste stof tussen zitten en dit zijn de onderdelen die doorgaans het lawaai produceren.

Computer stofvrij maken met een stofzuiger

Omdat niet iedereen beschikt over een compressor is het stofvrij maken van de computer met een stofzuiger een goed alternatief. Hierbij gelden dezelfde aandachtspunten als bij het uitblazen van een computer met een compressor.

Het kost echter wat meer tijd als met een compressor omdat je overal wat minder goed bij kunt. Maar als je het grondig uitvoert is dit ook ruim voldoende om de computer weer stofvrij te maken.