Gratis backup software? Met deze tips maak je de perfecte backup gratis!

de gratis backup softwareGratis backup software? Hier ben je vast naar op zoek als je op dit artikel terecht bent gekomen. Dan heb je geluk want één van de beste backup software is gratis. En in dit artikel ga ik jou uitleggen hoe je deze software kunt installeren en gebruiken. De software waar ik jou in dit artikel over ga vertellen is Veeam backup.

Veel mensen vergeten om een goede backup te maken van de foto’s en documenten en komen hier pas te laat achter. Of ze denken dat verlies van foto’s of documenten hun toch niet overkomt. Dit is erg jammer omdat het maken van een perfecte backup helemaal niet veel moeite hoeft te kosten.

Welke backup media zijn er?

Voor je een backup kunt maken moet je uiteraard wel eerst een bestemming hebben waar je de backup naar toe kunt sturen/kopiëren. Dit word ook wel backup media genoemd en er zijn verschillende soorten. Hieronder vertel ik jou welke meest voorkomende backup media er zijn zodat jij een keuze kunt maken welke bij jou past. 

Backup harde schijf

Het meest voorkomende backup medium is de externe harde schijf, deze is gelijk ook het makkelijkst te gebruiken. Je sluit de externe schijf aan op de computer en je bent eigenlijk al klaar om er een backup naar toe te sturen. Soms komt het voor dat een nieuwe externe schijf nog geformatteerd moet worden, hier zitten dan vaak wel tools van de leverancier voor bij. 

een backup harde schijfHet is wel belangrijk om de externe schijf na de backup weer af te koppelen, anders heb je kans dat bij een virus de backup alsnog verminkt word. Ook is het netjes afkoppelen van de externe schijf doormiddel van de “hardware veilig verwijderen” optie belangrijk (zie afbeelding hiernaast). Je hebt namelijk kans op dataverlies als je een USB apparaat zomaar van de computer los haalt, ik spreek helaas uit ervaring.

Verder is het goed om er over na te denken om een 2e externe schijf voor de backup aan te schaffen. Zo kun je 1 externe schijf met een backup ook buiten het pand bewaren voor eventuele brand. Zo heb je de minste kans op verlies van data, maar dit is echter aan jou zelf hoever je hierin wilt gaan.

Backup naar een NAS

Een andere backup medium wat je soms tegen komt is een NAS (network attached storage). Dit is een klein kastje waar harde schijven in zitten en de NAS installeer je in jou netwerk. Voordeel van een NAS is dat je van elke computer in jou netwerk verbinding kunt maken met de NAS om een backup naar toe te sturen. 

Echter wanneer je een NAS in jou netwerk hebt staan zul je hoogst waarschijnlijk hier jou documenten en foto’s op hebben staan en niet op jou computer. In dat geval zul je niet de data op jou computer willen back-uppen maar de data die op de NAS staat. Kijk dus goed waar jou data staat waar je een backup van wilt maken.

Backup naar de cloud

Wil je nou helemaal niets met fysieke apparatuur of externe schijven willen doen voor de backup, dan is een backup naar de cloud een goede optie. Voordeel is dat jou backup gelijk buiten jou pand word gestuurd en je geen handmatige acties hoeft uit te voeren zoals het aansluiten van externe schijven. Nadeel van een backup naar de cloud is dat je maandelijkse kosten hebt

Je installeert een kleine applicatie op jou computer en deze zorgt voor de verbinding met de desbetreffende partij waar jij de online backup afneemt. Vervolgens kies jij welke data naar de cloud geback-upt moet worden en je kunt ervoor kiezen om hier een dagelijks rapport van op de e-mail te ontvangen. Een voorbeeld van een partij waar je de backup online kunt regelen is Strato.

een cloud backup

Gratis backup software

Zoals hierboven aangegeven ga ik jullie in dit artikel laten zien hoe jij met de gratis backup software van Veeam een perfecte backup kunt maken. Belangrijk is wel dat je een backup medium hebt waar de backup naar toe kan worden gestuurd. Ben je nieuw in het maken van een backup dan adviseer ik een externe schijf, deze is het makkelijkst te gebruiken. 

Account aanmaken bij Veeam

Allereerst heb je een account nodig bij Veeam, deze is volledig gratis en makkelijk aan te maken. Jou e-mail adres word niet gebruikt voor spam of reclame. wees dus niet bang om dit account aan te maken. Klik hier om een gratis account aan te maken bij Veeam. Mocht je al een account hebben bij Veeam dan kun je deze stap uiteraard overslaan.

Veeam backup agent downloaden en installeren

Als het goed is heb je nu een gratis account bij Veeam aangemaakt en ben je klaar om Veeam backup agent te downloaden en te installeren. Klik hier om naar de download pagina van Veeam backup agent te gaan, klik vervolgens op de knop “download gratis”. Op de volgende pagina log je in met jou Veeam account en download je de software van Veeam. 

Eenmaal gedownload is het uiteraard de bedoeling om deze ook te installeren. Zoek het bestand dat je gedownload hebt en voer deze uit. Het installatie programma start, doorloop de installatie procedure. Hier kun je niet veel verkeerd aan doen.

Configuratie van de backup

Nu jij de software van Veeam geïnstalleerd hebt op jou computer kun je de backup gaan configureren. Dit kun je doen door de software van Veeam te starten. In onderstaande video laat ik jou stap voor stap zien hoe jij de backup kunt instellen. Je zult zien dat het echt een makkelijk proces is.

Conclusie gratis backup software

Zoals je in het afgelopen artikel hebt kunnen zien en lezen is het instellen van een goede backup erg gemakkelijk. Echter vergeten veel mensen dit te doen en raken zij dierbare data kwijt, dit is erg jammer. Wees dus consequent in het maken van een goede backup, hoe je dit ook doet. 

Zelf ben ik een groot fan van de software van Veeam, deze is makkelijk in gebruik en zeer betrouwbaar. En wanneer er wat verkeerd gaat in de backup krijg je een goede terugkoppeling. Dit is cruciaal omdat je wel wilt weten wanneer er iets verkeerd gaat in de backup.

Ik heb in dit artikel de gratis variant van Veeam besproken en deze is voor de thuisgebruiker vaak meer dan voldoende. Echter heeft Veeam nog veel meer software voor het maken van back-ups, veelal gericht op de zakelijke markt.