Een snelle computer kopen? Hier moet je op letten!

een snelle computerEen snelle computer kopen? Wanneer je een nieuwe computer gaat kopen wil je natuurlijk altijd dat deze snel is. Jij wilt je niet meer irriteren aan het langzame opstarten van programma’s en het vast lopen van de computer.

Maar waar moet je op letten wanneer je een snelle computer wilt kopen? Welke componenten zijn belangrijk en bepalen de snelheid van een computer? In het volgende artikel ga ik jou helpen met deze vragen zodat je zelf de juiste computer kunt aanschaffen die bij jou past.

componenten voor een snelle computer

Een computer is opgebouwd uit meerdere componenten/onderdelen, maar er zijn een aantel componenten die samen grotendeels de snelheid van een computer bepalen. Als jij weet op welke specificaties je moet letten weet je zeker dat je een snelle computer koopt.

Een snelle processor voor een pc

Het component dat zorgt voor de rekenkracht in een computer is de processor, deze word ook wel het hart van de computer genoemd. Je kunt dus wel nagaan dat dit een belangrijk component is voor een snelle computer.

Een processor is opgebouwd uit kernen, hoe meer kernen de processor heeft hoe sneller hij berekeningen kan uitvoeren. Tegenwoordig zijn 2 merken processoren die de markt domineren en ook de beste processors maken, namelijk Intel en AMD. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Intel, simpelweg om de bewezen prestaties en betrouwbaarheid. Hier een voorbeeld van een processor met 4 kernen gezien vanuit Windows, je kunt zien dat deze afzonderlijk van elkaar presteren.

De meest voorkomende processoren zijn de Intel Core I3, Intel Core I5 en de Intel Core I7, de kern verdeling ziet er over het algemeen als volgt uit:

 • Intel Core I3 – 2 kernen
 • Intel Core I5 – 4 kernen
 • Intel Core I7 – 4 tot 6 kernen

Waarbij je uiteraard kunt concluderen dat een Intel Core I7 de snelste processor is. Echter is het niet altijd gezegd dat je een Intel Core I7 nodig hebt om een snelle computer te kopen. Dit is afhankelijk wat jou doeleinde is met de computer.

Zo heb jij voor een game computer een betere processor nodig als wanneer je alleen wilt kunnen internetten met een computer. Hieronder een lijst met verschillende doeleinden en welke processor hier naar mijn mening bij hoort om als snelle computer te kunnen ervaren.

 • Basis computer – Intel Core I3
 • Game computer – Intel Core I5 of Intel Core I7, dit is afhankelijk welke games je wilt kunnen spelen.
 • Foto bewerking – Intel Core I3 of Intel Core I5
 • Video bewerking – Intel Core I5

Werkgeheugen van een computer

Een ander belangrijk component voor een snelle computer is het werkgeheugen, een andere benaming die je ook wel eens tegen komt is het RAM geheugen. Het werkgeheugen is een opslagplaats voor informatie waar de processor tijdelijk informatie op kan slaan om hier snel mee aan het werk te kunnen.

het werkgeheugen

Een processor heeft ook wel een eigen tijdelijke opslagplaats die stukken sneller is als het werkgeheugen genaamd “de cache”. Echter is de opslagcapaciteit velen malen kleiner als het werkgeheugen, vandaar dat er extra opslagcapaciteit nodig is in de vorm van het werkgeheugen.

Maar hoeveel werkgeheugen heb je nou nodig voor een snelle computer, dit is ook weer afhankelijk wat je wilt kunnen doen met de computer. Hieronder de aan te bevelen hoeveelheid werkgeheugen per doeleind:

 • Basis computer – 4GB werkgeheugen
 • Game computer – minimaal 8GB werkgeheugen
 • Foto bewerking – minimaal 8GB werkgeheugen
 • Video bewerking – minimaal 16GB werkgeheugen

Welke harde schijf moet je kiezen?

Een prachtige ontwikkeling wat de laatste jaren is ontwikkeld is de SSD schijf, dit is de opslag plaats van jou data. Vroeger had je nog een HDD schijf, hier zaten draaiende onderdelen in en deze harde schijf kon snel kapot gaan en was erg langzaam.

Door de ontwikkeling van SSD schijven werden de harde schijven velen malen sneller en was de duurzaamheid van de schijven ook een stuk hoger. Tegenwoordig zitten in bijna alle nieuwe computers ook SSD schijven, maar het is goed om dit voor de 100% zekerheid te controleren. Het zou namelijk jammer zijn als je er in eens achter komt dat je een HDD in jou nieuwe computer hebt zitten.

Je kunt harde schijven in verschillende grootte qua opslagcapaciteit krijgen, dit zegt niets over de snelheid van een schijf. Het geeft alleen aan hoeveel foto’s/video’s en documenten je erop kwijt kunt, deze grootte word aangegeven in gigabyte en de afkorting die hiervoor gebruikt word is GB.

Een SSD Schijf

Als je echt ver wilt gaan in het vergelijken van SSD schijven om er zeker van te zijn dat je de snelste SSD schijf aanschaft moet je de schrijf- en leessnelheid vergelijken. Deze geven aan hoe snel een harde schijf gegevens kan wegschrijven en kan lezen.

Overige computer componenten

In het vorige hoofdstuk heb ik jou uitgelegd welke onderdelen het belangrijkst zijn voor het bepalen van de snelheid van een computer. Maar een computer heeft natuurlijk nog veel meer onderdelen die belangrijk zijn voor het juist functioneren van een pc.

Toch bepalen de 3 bovengenoemde componenten in de grootste lijnen de snelheid van een computer, je ziet deze vaak bij de specificaties ook als eerst genoemd worden. Dit betekend echter niet dat je helemaal niet hoeft te kijken naar de andere componenten in de computer.

Je moet voor jou zelf bepalen welke andere specificaties je belangrijk vind. Zo wil je als gamer namelijk ook een goede videokaart in de computer hebben, anders lopen de spellen namelijk niet soepel. En iemand die audiobewerking wil gaan uitvoeren met de computer vind een goede geluidskaart weer belangrijk.

Conclusie voor een snelle computer kopen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere onderdelen belangrijk voor een snelle computer. Ook is er niet 1 type computer die je zou moeten kopen om over een snelle computer te beschikken. Dit is sterk afhankelijk van de wensen die je hebt voor de computer.

Kijk goed naar de specificaties van de computer en lees reviews van het product dat je zou willen kopen. Mensen die jou al voor zijn gegaan in het aanschaffen van dit product kunnen jou wijzen op plus- en minpunten.

De tip die ik jou ieder geval wil mee geven is dat je zeker weet dat er een goede SSD schijf in de computer zit met voldoende opslagcapaciteit voor jou doeleinden. Een SSD schijf is echt een must voor een snelle computer en deze kun je ook niet meer wegdenken.