SSD schijf installeren? Deze informatie gaat jou daarbij zeker helpen!

een ssd schijf installerenJij wilt een SSD schijf installeren in jou computer om de prestaties te verbeteren of omdat de huidige SSD schijf te klein is? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om dit succesvol uit te voeren en geen data te verliezen. In het volgende artikel laat ik jou zien hoe je dit moet uitvoeren.

Het proces van het installeren van de SSD schijf bestaat uit 2 stappen. Je gaat eerst de nieuwe SSD schijf aansluiten. Vervolgens ga je de data van de “oude” harde schijf klonen naar de nieuwe SSD schijf.

Voor je gaat beginnen is het verstandig om eerst een back-up te maken van de “oude” harde schijf. Mocht er onverwachts wat mis gaan ben je niet jou dierbare foto’s en documenten kwijt.

SSD schijf installeren

Er van uitgaande dat je een nieuwe SSD schijf gekocht hebt moet deze eerst aangesloten worden op jou computer en geïnstalleerd worden. Je kunt namelijk de data 1 op 1 overzetten van de oude harde schijf naar de nieuwe SSD schijf.

Zo hoef jij namelijk niets opnieuw te installeren en is de computer weer precies zoals deze was alleen sneller. Je kunt er ook voor kiezen om Windows opnieuw te installeren op de nieuwe SSD schijf. Dan begin je helemaal met een schone installatie, je hebt dan een Windows installatie medium nodig. dit ga ik echter niet behandelen in dit artikel.

een computerkast

Computer klaar maken voor SSD schijf

Om de SSD schijf te installeren in de computer zal je eerst de computer moeten uitschakelen en de bekabeling moeten afkoppelen. Zo kun je de computer mee nemen naar een plek waar je er goed aan kunt werken. Let erop dat je stekkers die vast zijn gedraaid eerst los draait voor je deze eruit gaat trekken.

Eenmaal afgekoppeld moet de zijkant van de computer open gemaakt worden zodat jij de SSD schijf aan kunt sluiten. Dit gebeurd voor elke computer/behuizing op een andere manier, maar vaak zitten er schroeven aan de achterkant die los gedraaid moeten worden. Daarna kun je de zijplaat van de computer eraf halen

SSD Schijf aansluiten

Wanneer je de computerkast open hebt ga jij op zoek naar de plek waar de SSD schijf geplaatst kan worden. Sommige computers hebben geen aansluit bay waar een SSD schijf in aangesloten kan worden, een SSD schijf is namelijk kleiner als een HDD schijf. je hebt dan 2 opties:

  1. Een aansluit kit voor een SSD schijf aanschaffen, hiermee kun je de SSD schijf in een bay van een HDD schijf installeren.
  2. De SSD schijf op een vrije plek in de computer kast vast maken met bijvoorbeeld tie-rips. Een SSD schijf is veel minder kwetsbaar als een HDD schijf en daarom is dit een prima optie. Zolang je de SSD schijf maar goed vast maakt zodat hij niet weg kan vallen.

Een SSD schijf aansluiten

Als alles goed is gegaan heb je nu de SSD schijf in jou computer geplaatst en hoef je deze alleen nog maar aan te sluiten met de bekabeling. Deze kun je overzetten van de “oude” harde schijf of je neemt andere bekabeling uit de kast als deze nog over is. Het gaat om een stroom kabel en een data (sata) kabel. Deze passen er maar op 1 manier op dus hier kun je niet veel aan verkeerd doen. Zie de afbeelding hierboven.

Harde schijf klonen naar SSD

Nu jij de SSD schijf in de computer hebt aangesloten heb je 2 opties wat je kunt doen. Jij kunt ervoor kiezen om een nieuwe installatie van Windows op de SSD schijf te zetten. Of je gaat de data van de “oude” harde schijf klonen naar de nieuwe SSD schijf.

Als je kiest voor klonen moet jij de “oude” harde schijf weer tijdelijk aansluiten op de computer. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de bekabeling van de Dvd-Speler te gebruiken als deze in de computer zit. Vaak is er ook nog wel bekabeling over in de computerkast die je hiervoor zou kunnen gebruiken.

Kom je hier nou helemaal niet uit kun je ook een converter kabel aanschaffen. Deze kun je dan aansluiten op de “oude” harde schijf en dan kun je deze via USB aansluiten op de computer.

Gebruik van Macrium Reflect

Nou jij de SSD schijf hebt ingebouwd en de “oude” harde schijf weer tijdelijk hebt aangesloten is het tijd om te klonen. Dit gaan wij doen met de gratis software genaamd Macrium Reflect.

Allereerst start jij de computer op vanaf de “oude” harde schijf. Dit gebeurd als het goed is vanzelf aangezien dit de enigste harde schijf is met een besturingssysteem erop. Vervolgens download je de software van Macrium Reflect en installeert deze op de computer. Klik hier om de software van Macrium Reflect te downloaden, kies voor home use.

In onderstaande video laat ik jou zien hoe je met behulp van Macrium Reflect jou “oude” harde schijf kunt klonen naar de nieuwe SSD schijf.

Conclusie SSD schijf installeren

In het afgelopen artikel heb jij kunnen lezen en zien hoe je een SSD schijf kunt installeren. Dit kan wellicht overkomen als veel informatie maar begin gewoon rustig bij het begin. Jij zult zien dat je meer kunt dan je denkt, zolang je maar rustig blijft.

Het voordeel van een SSD schijf in een computer is echt enorm. De snelheid en de levensduur van een SSD schijf is zoveel beter als een “traditionele” HDD schijf. Het is dus ECHT de moeite waard om te kijken naar een SSD schijf. Zo kun je een computer die 4 jaar oud is met gemak nog 3 jaar gebruiken wanneer je er een SSD schijf in zet.