Windows 10 installeren vanaf USB? Dit MOET je weten!

Windows 10 installeren vanaf usbDus jij wilt graag Windows 10 (her)installeren vanaf een usb stick maar je hebt geen idee waar je moet beginnen? Dan zit je met dit artikel goed, want ik laat jou precies zien hoe je Windows 10 op de juiste manier installeert vanaf een usb stick. Je zult zien dat dit makkelijker is dan jij denkt en dat je dit prima zelf kunt.

Veel mensen denken dat dit een klus is waar je een ICT specialist voor nodig, maar dat is zeker niet nodig. Wel ga ik ervan uit dat jij al in het bezit bent van een Windows 10 usb stick met de nieuwste versie van Windows 10. Mocht jij dit nog niet hebben dan geen paniek. Klik hier om naar het artikel te gaan waar ik laat zien hoe jij een windows 10 usb stick kunt maken.

Voorbereidingen Windows 10 installatie

Voor je Windows 10 gaat installeren vanaf usb moet jij over een aantal zaken goed nadenken. Anders heb jij achteraf kans dat jij data kwijt bent of toch liever een aantal keuzes anders had willen maken. Of dat jij er wellicht tijdens de installatie achter komt dat je niet verder kunt.

Backup maken van jou computer

Tijdens de installatie van Windows 10 gaan we jou computer leeg maken. Het is daarom belangrijk om een goede back-up te maken van de computer. Zo voorkom jij dat je na de installatie van Windows 10 dierbare foto’s of bestanden kwijt raakt.

Je kunt de back-up van jou computer op 2 manieren maken. Je kan ervoor kiezen om de bestanden en foto’s die je wilt bewaren naar een externe schijf te kopiëren. Een betere optie is wellicht om een complete back-up van jou computer te maken. Zo weet jij zeker dat je geen bestanden vergeet en heb jij een zo compleet mogelijke back-up.

Ga jij Windows 10 installeren op een nieuwe computer dan staat er uiteraard nog geen persoonlijke data op. Je kunt deze stap in de voorbereidingen dan natuurlijk overslaan.

Windows 10 licentie

Wanneer je Windows 10 wilt installeren vanaf usb moet je natuurlijk wel beschikken over een geldige Windows 10 licentie. Dit is niet heel lastig aangezien je nog steeds gratis naar Windows 10 mag upgraden vanaf Windows 7. Heb jij Windows 10 al geïnstalleerd met een geldige licentie dan ziet hij dit automatisch tijdens de nieuwe installatie van Windows 10. Jij krijgt dan geen vraag om een licentie in te voeren omdat hij deze al heeft opgeslagen vanaf de vorige installatie van Windows 10.

Microsoft gebouw

Installeer jij Windows 10 maar heb jij Windows 7 geïnstalleerd staan op jou computer. Dan kun jij de licentie code van Windows 7 invoeren tijdens de installatie van Windows 10. Echter zal dit steeds minder voorkomen omdat nieuwe computers standaard voorzien zijn van een geldige Windows 10 licentie. Dan heb jij dus geen licentie code meer nodig als je Windows 10 opnieuw wilt installeren omdat hij de licentie dan automatisch herkent.

Windows 10 op SSD installeren

Voor je gaat beginnen met het installeren van Windows 10 is het verstandig om eerst even naar de mogelijkheid van een SSD schijf te kijken. Een SSD schijf is namelijk vele malen sneller als een HDD schijf en heeft een langere levensduur.

In alle nieuwe computers van de laatste jaren zit standaard al een SSD schijf ingebouwd. Maar heb jij nou nog een computer van 3 a 4 jaar oud zonder SSD schijf, dan is het een goed idee om een SSD schijf te installeren. Je kunt dan met gemak nog een aantal jaren plezier hebben van jou computer.

een ssd schijf installeren

 

Computer opstarten vanaf usb

De volgende stap om Windows 10 te installeren is het opstarten vanaf jou zelf gemaakte Windows 10 usb stick. Dit kun jij doen door tijdens het opstarten van de computer het boot menu op te roepen. Dit is een menu waarin jij kunt kiezen vanaf welk apparaat jij wilt opstarten, in jou geval dus de usb stick.

Het boot menu kun jij aanroepen tijdens het opstarten van de computer, hiervoor dien je een knop op het toetsenbord in te drukken. De knop die ervoor zorgt om het boot menu op te roepen is voor elk merk/model computer verschillend. Vaak zijn het de toetsen F8, F12, F1 of de Enter toets.

Zoek voor jou computer de juiste toets op en begin deze herhaaldelijk in te drukken wanneer je de computer hebt aangezet. De boot menu toets vind je vaak wel op Google als je bijvoorbeeld zoekt op “merk/model boot menu toets”

Wanneer jij dit goed hebt uitgevoerd krijg je heb boot menu tevoorschijn met een aantal opstart opties. Vaak staat er in deze lijst de harde schijf, dvd speler en als het goed is jou usb stick. Je kiest hier uiteraard om op te starten vanaf jou usb stick omdat we Windows 10 willen installeren vanaf usb.

Windows 10 installeren vanaf usb

Nou het jou gelukt is om op te starten vanaf jou Windows 10 usb stick start het installatie programma van Windows 10. Hier doorlopen wij een aantal stappen om de installatie van Windows 10  op jou computer te installeren. Het lastigste gedeelte heb jij al gehad en de installatie stelt niet heel veel voor. Het is echter wel belangrijk om een aantal opties goed te begrijpen.

In de volgende video doorlopen wij de installatie van Windows 10 samen en leg ik jou stap voor stap uit wat de beste opties zijn. Kijk de video eerst een keer aandachtig zodat jij al een idee hebt wat er moet gebeuren. Daarna kijk je de video nog een keer en voer jij de stappen ook zelf uit.

Windows 10 geïnstalleerd! wat nu?

Jij hebt nu Windows 10 succesvol geïnstalleerd vanaf usb zoals het hoort, super gedaan. Jij kunt nu bezig gaan om Windows 10 in te richten naar jou eigen wensen, Windows 10 is hier namelijk erg flexibel in. Ook kun jij de programma’s gaan installeren die je wilt gaan gebruiken op jou computer.

Verder is het heel erg belangrijk om jou Windows 10 installatie up-to-date te houden, dit is vooral heel erg belangrijk voor de veiligheid. Dit kun je doen door links onderin op de start knop te klikken en vervolgens het tandwieltje “instellingen” te kiezen.Je komt dan in een nieuw scherm terecht waar je kiest voor bijwerken en beveiliging en klikt daarna op “updates zoeken”.

Windows 10 zoekt en installeert nu zelf de nieuwste updates, hiervoor zul je hoogst waarschijnlijk de computer een keer voor moeten herstarten. Belangrijk is om deze stap te herhalen totdat Windows 10 zelf aangeeft dat er geen nieuwe updates meer zijn.